Το εργαστήριο «Street Art μέσα από (και για) την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος» διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. με την οργανωτική υποστήριξη της «Ούριος Άνεμος Α.Μ.Κ.Ε.» και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας (ΚΕΠΕΑ) του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.
Το εργαστήριο περιλαμβάνεται στις δράσεις του σχεδίου συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020.
Το εργαστήριο περιελάμβανε α) τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας από τον καλλιτέχνη Πάρι Ξυνταριανό Τσιροπινά, και β) τη διεξαγωγή ενός εργαστηρίου για το graffiti και την street art από τον καλλιτέχνη, το οποίο απευθύνθηκε σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Η τοιχογραφία και το εργαστήριο, έγιναν στο Εργαστηριακό Κέντρο του ΚΕΠΕΑ στo πρώην Δημοτικό Σχολείο της περιοχής Μάννα και λειτούργησαν, κατά τη διάρκεια της 1ης γιορτής αειφορίας “ΑειφορÉVER 2023”, που διοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΑ από το Σάββατο 17 έως την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και στο οποίο συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, καλλιτέχνες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες.
Η τοιχογραφία και το εργαστήριο ξεκίνησαν τη Δευτέρα, στον κεντρικό τοίχο του κτιρίου που στεγάζεται το ΚΕΠΕΑ, συνολικού μήκους περί των 50 μέτρων. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε την ίδια μέρα, ενώ η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου.
Το θέμα της τοιχογραφίας άντλησε έμπνευση από το σχέδιο συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία». Το αντικείμενο του εργαστηρίου βασίστηκε επίσης στην ίδια θεματική, αλλά επιπλέον στόχος ήταν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα αυτό, αλλά και να γνωρίσουν την τέχνη του δρόμου μέσω της εξοικείωσής τους με την χρήση του spray, ως βασικού εργαλείου για την δημιουργία έργων graffiti και street art.
Η τοιχογραφία λειτουργεί συνδυαστικά με την έκθεση «Γυάρος: η απομόνωση του χθες, πνοή οράματος σήμερα», η οποία παραχωρήθηκε από το WWF Ελλάς και φιλοξενείται μόνιμα στο Εργαστηριακό Κέντρο του ΚΕΠΕΑ. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και σκίτσα με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορίας και της περιβαλλοντικής αξίας της νήσου Γυάρου, της πρώτης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής των Κυκλάδων.
Η έκθεση και η τοιχογραφία θα χρησιμοποιούνται από το ΚΕΠΕΑ σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται όλο το χρόνο.