ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2η Συνάντηση Επιτροπής Διαχείρισης Έργου «Αλιευτικός Τουρισμός»
ΜΗΛΟΣ 21-23.09.22

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Συνάντηση Επιτροπής Διαχείρισης του Έργου «Αλιευτικός Τουρισμός» που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2022, με την συνδιοργάνωση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Καβάλας, συντονίστριας της Διατοπικής Συνεργασίας.

Στο έργο συμμετέχουν 18 Ομάδες Τοπικής Δράσης Αλιείας (ΟΤΔΑ) και εκπρόσωποι 15 εξ΄αυτών έδωσαν το «παρόν» στη γραφική Μήλο συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της διατήρησης και προώθησης των παραδοσιακών ξύλινων καϊκιών, καθώς επίσης λαμβάνοντας μέρος σε μια βιωματική εμπειρία αλιευτικού τουρισμού που κατάφερε να τους χαρίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δράσης.

Με επίκεντρο τη διασφάλιση των ξύλινων σκαφών αλιείας ως μέσο ανάδειξης της παράδοσης και της τοπικής ταυτότητας αλιευτικού τουρισμού, η πρώτη ημέρα της Συνάντησης ξεκίνησε με ξενάγηση στο σκάφος «Θαλασσίτρα» στο λιμάνι του Αδάμαντα, ένα δικάταρτο ξύλινο παραδοσιακό τρεχαντήρι τύπου «Ραντοψάθι», το οποίο ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του προγράμματος LEADER της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων, καθώς κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα που επικρατούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα για τα παραδοσιακά τρεχαντήρια.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες επιβιβάστηκαν στο, επίσης, παραδοσιακό ξύλινο σκάφος «Καπετάν Γιάγκος» τύπου «Λίμπερτυ», όπου έλαβαν χώρα ενδελεχείς συζητήσεις σχετικά με τις απαραίτητες μετατροπές των ξύλινων σκαφών, προκειμένου να πληρούν τις προδιαγραφές διεξαγωγής αλιευτικού τουρισμού, τις προκλήσεις – θεσμικούς περιορισμούς καθώς και προτάσεις θεσμικής βελτίωσης. Εξαιρετική, στην εξέλιξη των συζητήσεων, ήταν η συμβολή του ξυλοναυπηγού και ιδιοκτήτη παραδοσιακού ταρσανά και καρνάγιου κ. Μαυρίκου, ο οποίος σκιαγράφησε την υφιστάμενη κατάσταση ναυπήγησης και συντήρησης ξύλινων σκαφών και διαλεύκανε περιρρέουσες αντιλήψεις σχετικά με τα πλαστικά και ξύλινα σκάφη. Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις των εκπροσώπωντου WWF Ελλάς και του CycladesPreservationFund σχετικά με το έργο που υλοποιούν για την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού καθώς και οι τοποθετήσεις παράκτιων αλιέων του νησιού που διεξάγουν αλιευτικό τουρισμό, οι οποίοι κατάφεραν να μεταφέρουν ακέραιους τους προβληματισμούς τους. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή προτάσεων βελτίωσης της υφιστάμενης θεσμικής κατάστασης και τον συντονισμό των επερχόμενων δράσεων.

Η δεύτερη μέρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στην επίδειξη αλιευτικού τουρισμού με την συμμετοχή των εκπροσώπων των ΟΤΔΑ, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε 3 αλιευτικά σκάφη στα Πολλώνιακαι στην Αγία Κυριακή Μήλου. Οι συμμετέχοντες επιδόθηκαν σε ψάρεμα με καλάμι ή συνέβαλαν στη διαδικασία ξεψαρίσματος από τα δίχτυα, ενώ στη συνέχεια απόλαυσαν την ψαριά τους, μαγειρεμένη με παραδοσιακές κυκλαδίτικες συνταγές πάνω στο σκάφος. Με τη δράση αυτή οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την αυθεντικότητα της ελληνικής αλιευτικής παράδοσης, την επείγουσα ανάγκη διασφάλισής της και τους περιορισμούς που πρέπει να εξαλειφθούν προκειμένου να ανθίσει αυτή η ειδική μορφή τουρισμού.

Στη 2η Συνάντηση Επιτροπής Διαχείρισης Έργου «Αλιευτικός Τουρισμός» συμμετείχαν οι παρακάτω ΟΤΔΑ:
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ Π.Ε. ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΧΑΪΑΣ
ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΡΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΙΕΡΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΟΤΔ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΒΟΛΒΗ ΚΛΠ.)
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΟΤΔ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, ΔΕΛΤΑ)
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΙΟΥ

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020
Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και Θάλασσας