Το καΐκι που είχε πεθάνει εγκαταλειμμένο στη μοναξιά του και ξαφνικά το ξυπνήσαμε και είδε ότι πλέον θα ζει μαζί με τη καινούρια θαλασσινή του παρέα: αστερίες, κοχύλια, ψάρια, χταπόδια, χελώνες, δελφίνια και γοργόνες.

Επειδή δεν του επιτρέπεται να πλέει πλέον στη θάλασσα, του πήγαμε τους παλιούς του φίλους, που τους είχε για χρόνια στερηθεί, να του κάνουν παρέα.

Η δράση «Ευαισθητοποιούμε για το θαλάσσιο περιβάλλον – Δίνουμε ζωή σ΄ ένα ξεχασμένο παραδοσιακό καΐκι» διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. σε συνεργασία με το Stray Art Festival και το παραδοσιακό ναυπηγείο σκαφών “Ταρσανάς”.

Η δράση περιλαμβάνεται στο σχέδιο συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020.

Στον χώρο του Ταρσανά της Σύρου, φιλοτεχνήθηκε ένα έργο της τέχνης του δρόμου, αυτήν την φορά όχι επάνω σε τοίχο, αλλά επάνω σε ένα παλαιό ξύλινο παραδοσιακό καΐκι τύπου liberty.

Η θεματική αυτού του έργου επίσης αντλεί στοιχεία και μοτίβα από το θαλάσσιο περιβάλλον. Επάνω στο σκάφος έχουν απεικονιστεί πλάσματα του θαλάσσιου βυθού, τόσο πραγματικά, όπως ψάρια, ένα χταπόδι, μία χελώνα, κοχύλια κ.ά., όσο και μυθοπλασίας: όπως μία γοργόνα επάνω σε ένα δελφίνι. Με τον τρόπο αυτό, τα συμβολικά και τα ρεαλιστικά στοιχεία και τοπία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλληλοσυμπληρώνονται και αποτυπώνονται επάνω στο παλιό σκαρί, δίνοντας φωνή τόσο στα όντα που δεν έχουν φωνή και κινδυνεύουν από την μόλυνση και την υπεραλίευση και ταυτόχρονα, εκθειάζουν τον πλούτο της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας και της ελληνικής ναυτικής και ναυπηγικής τέχνης και παράδοσης.

Η δράση συνδυάστηκε με την πραγματοποίηση στο χώρο του Ταρσανά, του «Stray Art Festival – Pre Event».

Δημοσίευση για τη δράση